Drankspel dobbelstenen

Een drankspel dat je kunt spelen met dobbelstenen is misschien wel het leukste maar vooral het makkelijkste drankspel! Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn dobbelstenen, en natuurlijk genoeg drank! Het drankspel dobbelstenen kun je op verschillende manieren spelen. We leggen je hieronder uit wat het drankspel dobbelstenen in kan houden, je kunt vervolgens zelf kiezen welke van de twee drankspel dobbelstenen je speelt!

drankspel dobbelstenen

Deze knaap heb je nodig voor de volgende spelletjes.

Dobbelen

Voor het drankspel dobbelen heb je per speler een dobbelsteen nodig. Heb je in totaal vier spelers, dan heb je ook vier dobbelstenen nodig, enzovoort. Er geldt per nummer op de dobbelsteen een opdracht die de speler moet uitvoeren:

  • 1: Je at zelf je drankje (glas leeg!).
  • 2: Geef je dobbelsteen door naar links.
  • 3: Geef je dobbelsteen door naar rechts.
  • 4: Geef je dobbelsteen aan een speler naar jouw keuze.
  • 5: Geef je dobbelsteen aan een speler naar jouw keuze, deze persoon moet zijn drankje atten.
  • 6: Je at zelf je drankje.

Het kan dus zo zijn, en dat is een beetje het doel van het spel, dat er spelers zijn die een aantal dobbelstenen hebben, en spelers die geen dobbelstenen hebben. Je moet altijd alle dobbelstenen gooien die je op dat moment hebt, en de opdrachten uitvoeren die bij de nummers horen. Je mag ook je eigen opdrachten verzinnen bij het aantal op de dobbelsteen, wees creatief! Het is het beste om te dobbelen met minstens 3 personen, maar vanaf 4 personen wordt het het leukst!

Mexxen

Bij het drankspel mexxen heb je voor elke persoon die aan het spel meedoet, twee dobbelstenen nodig. Het is de bedoeling dat de spelers om de beurt met de dobbelstenen gooien. In principe gooi je je dobbelstenen tegelijkertijd. De waarde van je dobbelstenen wordt jouw score, deze onthoudt je tot aan het eind van de ronde wanneer de laatste speler heeft gegooid. Het hoogste getal geldt als tiental. Gooi je een vijf en een zes, dan heb je de score 65. Gooi je een twee en een vijf, dan is je score 52. Maar als je twee keer hetzelfde getal gooit, dan telt dat als honderdtal. Twee eenen is gelijk aan de score van 100, twee vijven is dus 500. Het allerhoogste getal dat je kan gooien is een één en een twee. Dit is de mex en verdubbelt het aantal slokken dat de verliezer moet drinken. De verliezer is degene die het laagst heeft gegooid; het laagste getal is een drie en een één.

Je mag in je beurt tot maximaal drie keer gooien; als je bijvoorbeeld 31 hebt gegooid, dan kun je beter proberen wat hoger te gooien. Je mag dan nog twee keer gooien. Let wel op! De speler die begint bepaalt hoeveel keer je opnieuw mag gooien. Gooit de eerste speler maar één keer, dan mag ook jij maar één keer gooien. Gooit hij drie keer, dan mag je drie keer gooien, maar als je bij je eerste beurt een goede score hebt, dan mag je ervoor kiezen het zo te laten.

Heb je samen met een andere speler eenzelfde score? Dan mag je tegen elkaar gooien aan het eind van het spel. De verliezer van dit duel moet zijn glas leegdrinken. Natuurlijk mag je zelf ook een andere regel hiervoor verzinnen.