Het bierspel

Het bierspel lijkt heel erg op het spel ring of fire. Het bierspel bestaat ook per kaart uit een aantal regels en is dus vooral leuk voor mensen die goed kunnen onthouden (of niet, natuurlijk!). Met het bierspel kun je vooral lekker drinken. Het drankje bij uitstek voor dit spel is natuurlijk, je raadt het al, een lekker koud biertje! We zullen je nu uitleggen hoe het bierspel in zijn werk gaat.

het bierspel

Je mag dit spel alleen spelen met deze knapen!

De benodigdheden en regels:

Je hebt een pakje kaarten nodig zonder jokers, goed geschud, en minstens drie spelers. En vergeet natuurlijk die biertjes niet! Je legt het pakje kaarten dicht op tafel. Iedere speler pakt om de beurt een kaart van de stapel en moet de regel die voor de kaart geldt, uitvoeren. De regels voor de kaarten zijn als volgt:

 • De kaarten 2 t/m 5 rood: het aantal dat op de kaart staat mag je aan iemand weggeven.
 • De kaarten 2 t/m 5 zwart: het aantal dat op de kaart staat moet je zelf drinken.
 • Zes: Duimen. De speler die deze kaart heeft, mag op elk gewenst moment zijn duim op tafel leggen. De speler die dit als laatste nadoet, moet zijn glas atten. Je mag zelf kiezen of je deze kaart één keer mag gebruiken of dat de speler hem mag gebruiken totdat een andere speler een zes trekt.
 • Zeven: Juffen. De speler die de kaart getrokken heeft begint met tellen. Alle getalen die te maken hebben met zeven (7, 14, 21, 28 en zo voort) mogen niet genoemd worden en moeten overgeslagen worden. De speler die als eerst een fout maakt moet zijn glas atten.
 • Acht: de speler die deze kaart pakt, kiest een andere speler om papier, steen, schaar mee te spelen. De verliezer hiervan moet zijn glas atten.
 • Negen: Iedereen is de lul! Allemaal je glas atten. Heb je geen vol glas? Bijvullen en drinken!
 • Tien: de speler die deze kaart pakt, mag wanneer hij wil een gekke beweging maken. De speler die hem als laatste nadoet, moet zijn glas atten.
 • Boer: verzin een categorie, zoals automerken of biermerken. Iedereen moet om de beurt een voorbeeld uit de categorie opnoemen. Degene die dat niet meer lukt, moet zijn glas atten.
 • Vrouw: de speler die deze kaart getrokken heeft, mag, zolang de kaart in zijn bezit is, een andere speler een vraag stellen. Als iemand de vraag beantwoordt, moet diegene zijn glas atten. Wordt je vraag niet beantwoord, dan moet je zelf je glas atten!
 • Heer: je speelt het spel ‘’ik ga op vakantie en ik neem mee…’’. De verliezer die niets meer weet te zeggen, moet zijn glas atten.
 • Aas: je gaat een rondje Mexen! Hiervoor heb je twee dobbelstenen nodig. Elke speler gooit om de beurt zijn dobbelstenen. Het hoogste getal geldt als tiental, het laagste getal als ééntal. Een drie en een vijf maken dus 53. Het laagste getal dat je kan gooien is 31, het hoogste getal is 21 (dat is namelijk mex). Gooi je een dubbel getal (2 en 2) dan geldt dat als honderdtal (200). Degene die het laagste gooit, moet zijn glas atten. De speler die begint met gooien, mag bepalen of hij één, twee of drie keer een poging doet. De spelers daarna mogen hetzelfde aantal pogingen of minder doen.