Hoger lager

Het spel hoger lager is een drankspel voor één persoon, maar het kan ook met meerdere personen gespeeld worden. Hoger lager is een erg snel spel, waarbij je enige benodigdheid een mooi pakje kaarten is. Haal hier wel even de jokers uit! Wil je weten hoe je hoger lager speelt? Lees dan snel verder!

hoger lager

Dit is geen kwestie van hoger lager, maar van heel vaak gelijk!

De spelregels voor hoger lager

Schud het kaartspel goed. Er is één iemand die de bank is, deze persoon beheert dus het pakje kaarten en zorgt dat de kaarten omgedraaid worden. Deze persoon mag wel zelf meedoen! Er wordt allereerst een kaart open neergelegd op tafel. Dit is de beginkaart. De eerste speler zegt dan of de volgende kaart die gedraaid gaat worden, hoger of lager is dan de kaart die open op tafel ligt. De aas is in dit spel de hoogste kaart, de twee is de laagste kaart. De bank legt dan een nieuwe kaart op. Als je de verkeerde keus maakt, dan moet je een slok van je drankje drinken! Daarna mag de volgende speler een gok wagen. Hij waagt dus weer de gok of de volgende kaart hoger of lager wordt dan de laatste kaart die op de stapel ligt.

Een leuke variant op dit spel als soort van extra regel is dat je in plaats van hoger of lager, ook gelijk mag zeggen. Dit betekent dat de kaart die getrokken wordt, van gelijke waarde is aan de bovenste kaart op de stapel. Wordt er dus bijvoorbeeld een 9 getrokken en lag er al een 9, en jij hebt gelijk gezegd, dan hoef je niet te drinken en in plaats daarvan, omdat het zo’n gewaagde gok is, mag je iemand anders aanwijzen om een slok te nemen. Heb je echter ongelijk en is het geen gelijke kaart, dan moet je zelf je halve glas opdrinken. Je kunt dit spel eigenlijk oneindig spelen. Wanneer de kaarten van het pakje op zijn, dan leg je de bovenste kaart van de stapel apart als beginkaart voor het nieuwe spel. Je schud de overige kaarten en begint weer opnieuw met de speler die aan de beurt was.